20 november 2013

Cañihuapaprikor

4 paprikor: Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skaften från 4 stora paprikor och kärna ur dem. Koka 2 dl cañihuafrön (eller quinoa), med lite grönsaksbuljongpulver, enligt anvisningarna på förpackningen.

Lägg paprikorna i en ugnssäker form och grädda i 10 min. Stek under tiden 1 tärnad gul lök, ca ½ tsk sambal oelek och 1-2 rivna vitlöksklyftor i olja i en stekpanna och lägg därefter över blandningen i en kastrull. 

Stek 250 g skivade skogschampinjoner i en stekpanna och lägg därefter över dem i kastrullen med lökfräset. Tillsätt 2 dl havregrädde och 1 tsk torkad oregano till kastrullen. Rör om och låt koka ihop på medelvärme. Smaka av med salt och peppar samt blanda i de kokta canihuafröna. Ta av kastrullen från plattan.

Ta ut paprikorna ur ugnen och fyll de med canihuablandningen. Avslut med lite riven (mjölkfri) ost. Grädda paprikorna i mitten av ugnen i ca 10 min. Ta ut paprikorna och servera med en sallad.
Glutenfritt (Ersätt havregrädden med annat alternativ). Mjölkfritt (Välj mjölkfri ost). Vegan (Se "mjölkfritt").

På listan med matgryner [länk] finns det med lite fakta om ett proteinrikt frö (eg. ört) som heter cañihua, vilket är en släkting till quinoan. Precis som quinoan är detta lilla frö glutenfritt. Det det innehåller även järn, protein, kalcium samt omega- 3 och -6

Dessa paprikor innehåller just denna lilla ört. Smakmässigt påminner dem lite om dessa paprikor [receptlänk].

Cañihua kan vara svårt att finna, men titta på hälsokosten eller någon butik på nätet som säljer hälsokost, annars är det bara att använda quinoa. För fler recept med cañihua kolla in Kjertis blogg [länk] hon brukar komma på mycket spännande.

2 kommentarer:

  1. Men tack snälla! Satt och läste receptet och tänkte att det där ju liknade något jag gjort också tidigare, och så dök en länk till mig plötsligt upp. Vad roligt. Tack, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var så lite så ;)
      Jag såg att du hade gjort något liknande när jag sökte på cañihua på din blogg :)

      Önskar dig en fin helg. Kram

      Radera