4 oktober 2013

Färsfyllda paprikor

Jag vet inte hur det är för er, men jag har ibland svårt att bjuda skeptiker av vegetarisk kost på mat, speciellt om rätten jag bjuder på innehåller bönor och/eller linser och såklart en hel del grönsaker.

Nu har jag inte testat dessa paprikor på en skeptiker, men jag misstänker att de ändå kan vara enklare att bjuda på eftersom man bara behöver säga att det är färs i dem (sen om det är kött eller inte behöver man ju inte lägga på näsan).

Personligen tycker jag att paprikorna blev en av de godaste fyllda paprikor jag har gjort. Jag har även testat att ersätta färsen med kokta belugalinser och det blev också gott, det är smakerna som gör rätten. Det är en härlig smakkombo av bl.a. garam masala, kanel, ingefära och chili. De passerade tomaterna bidrar med en len konsistens åt det hela. Värt att testa.

Goda att servera med pasta eller något matgryn som suger upp vätska bra, t.ex. matkorn, hirs eller quinoa.

En liten fråga till er: Är ni (lakto-, lakto-ovo-, ovo-) vegetarianer, veganer eller blandkostare? Skulle vara kul att veta.

4 paprikor: Sätt ugnen på 225 grader. Tillaga färsen enligt anvisningar på förpackningen om du använder torkad. Fräs 1 skalad och finhackad gul lök i olja i en stor stekpanna utan att den tar färg, ca 3 min. Tillsätt 1 grovt riven morot och fräs i ytterligare 3 min.

Blanda i 300 g vegetarisk färs, ca ½ msk veg. buljongpulver, 1 tetra á 500 g passerade tomater, 1 msk finriven färsk ingefära, 1 krm chilipulver, 1 tsk malen spiskummin, 1 tsk malen koriander, 1 tsk garam masala, 1 tsk malen kanel och 2 finrivna vitlöksklyftor. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 10 min. Smaka ev. av med salt

Dela 4 stora paprikor på längden och kärna ur dem. Lägg dem i en ugnssäker form och fyll med färsblandningen. Skiva 2 tomater och lägg 1 skiva ovanpå varje paprika. Avsluta med riven mjölkfri ost. Gratinera paprikorna i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten tagit färg.
Glutenfri (Kolla så att buljong och färs inte innehåller gluten). Mjölkfri (Välj mjölkfri ost). Vegan (Se "Mjölkfri" och välj vegansk färs)
Inspiration från ICA.

Hoppas att allt är bra med er och att ni har haft en fin start på oktober!? Här har det varit en bra vecka trots att det har varit vissa orosmoment i kombination med en tuff kurs, det är därför som jag inte har bloggat lika mycket på sistone. 

En anhörig är svårt sjuk i bl.a. AML (akut myeloisk leukemi) och som anhörig känns det jobbigt att inte riktigt veta hur allvarligt läget är och hur länge till vi kommer ha denne i livet.

Nog om det! Jag hoppas att ni mår bra och att ni får en fin helg. Ta hand om er och era nära och kära, det är viktigt. Kram M.

2 kommentarer:

  1. Tack för fina ord rara Molly! Förkylningen känns bättre idag. Skönt eftersom jag har massa aktiviteter idag. Men kroppen har spelat mig ett spratt tidigare i veckan så vi får väl se :) Allt väl med dig?

    Jag är en blandkostare som du förmodligen resan har anat :) Det finns inte mycket som jag inte äter!

    Hoppas du får en bra helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt att höra att du mår bättre nu :)
      Hehe, ja, det har jag anat ;) Men då är du tacksam att bjuda på mat :D

      Önskar dig en fortsatt fin vecka. Kram

      Radera