17 september 2013

Ett bröd gott att rosta

1 bröd: Värm 2½ dl vatten till ca 35 grader. Smula ner 25 g färsk jäst i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen har lösts upp i vattnet.

Tillsätt ½ dl hackade, osvavlade aprikoser, 1 msk rapsolja, 1 tsk salt, 1½ dl hela linfrön, ½ dl russin och 1 msk ljus sirap i bunken. Blanda därefter i 1 dl rågmjöl och 3½ dl siktat dinkelmjöl och arbeta ihop till en ganska lös men blank och smidig deg.

Fördela degen i en smord avlång form (1½ liter). Täck formen med en bakduk och låt den jäsa i 45 min. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Ställ in brödet i den nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 grader (175 grader varmluft) efter ca 5 min och grädda i ytterligare 25-30 min.

Låt brödet vila i formen i några minuter innan du stjälper upp det på ett galler för att kallna under bakduk. Låt gärna brödet ligga invirat i en ren bakduk i några timmar innan du skär i det.
Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt. 

Tips! Lägg russin och aprikoser i kallt vatten i någon timma innan du tillsätter det i degen, det ger ett saftigare bröd med mer smak.

Det här brödet är riktigt gott att äta rostat till frukost, men det är också gott till en värmande soppa såhär i hösttider. Brödet går att frysa in och skär man det i skivor innan är det bara att ta ut önskat antal skivor ur frysen och rosta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...