23 september 2013

Snabbakat höstbröd

Det här är ett enkelt och saftigt bröd med äpple och morot, två ingredienser som är lätta att få tag på till ett bra pris nu på hösten. Önskas mer smak är det bara att tillsätta t.ex. brödkryddor i smeten.

Brödet är gott till frukost, mellanmål, en värmande gryta eller soppa. Gott med det mesta på är det också i och med den neutrala smaken.

Önskas fler recept på bröd med bikarbonat är det bara att ta sig en titt i receptregistret där det finns några fler recept. 

1 limpa: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång brödform alt. klä den med bakplåtspapper. 

Rör ihop 5 dl siktat dinkelmjöl, 2 dl rågkross, 2 dl havregryn, 1 tsk bakpulver, 2 tsk bikarbonat och 1½ tsk salt i en stor skål/bunke. 

Tillsätt 4½ dl havreyoghurt (el. annan växtbaserad yoghurt), 1 finriven morot, 1 grovt rivet äpple och knappt ½ dl lönn- el. agavesirap. Rör om ordentligt så att allt blandas.

Häll smeten i brödformen Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min. Ta ut brödet ur ugnen och låt det vila i formen i 5 min innan det stjälps upp. Vira in brödet i en bakduk och låt det gärna vila över natten/i några timmar innan du skär i det.
Mjölkfritt. Vegan.

2 kommentarer:

  1. Jättegott och mitt nya favoritbröd. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt :) Tack för att du lämnade en kommentar :)
      Önskar dig en fin fortsättning på 2014 :)

      Radera