30 juni 2013

Junibrunch

God förmiddag! Hoppas att allt är bra med er denna söndag samt att er helg har varit bra!? Min helg har varit solig och bra med utflykter, läsning och filmkväll.

Igår kväll bakade jag bröd (recept nedan) samt gjorde granola så att det kunde bli brunch idag, vilket det också blev. Brunchen bestod av kokosplättar, nötbröd samt granola med havregurt och jordgubbar.

Brödet var/är jättegott, speciellt rostat, så det ska jag göra om. Jag var lite nervös att det skulle vara svårt att göra, men det var det inte utan det gick hur bra som helst. Det är saftigt och krispigt. Man skulle säkert kunna ha i lite brödkryddor som t.ex. fänkål eller kummin för lite mer smak.

Nu väntar en solig dag här och jag hoppas att solen även skiner hos er. Ta hand om er! Kram M!
En limpa 
  • 240 ml (16 msk) naturella pumpa- & solrosfrön
  • 120 ml (8 msk) hela linfrön 
  • 120 ml (8 msk) hela mandlar 
  • 360 ml (24 msk) rent havregryn 
  • 30 ml (2 msk) chiafrön 
  • 60 ml (4 msk) fiberhusk
  • 7½ ml (½ msk) flingsalt 
  • 15 ml (1 msk) lönnsirap 
  • 45 ml (3 msk) smält kokosolja 
  • 360 ml vatten (ev. 60 ml/ 2 msk extra) 
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke/skål. Smält kokosoljan och vispa ihop den med lönnsirapen och vattnet. Häll vätskan över de torra ingredienserna i skålen/bunken och rör ihop. (Degen ska vara tjock men inte torr. Om degen verkar för torr tillsätt 2 msk extra vatten, en i taget). Häll över smeten i en 1-litersform. Jämna till ytan med baksidan av en slev. Låt brödet vila i rumstemperatur i 2-8 timmar. 

Sätt ugnen på 175 grader. Baka brödet i 20 min, ta ut det och lyft ur brödet ur formen (sidorna kan ev. behöva lossas med hjälp av en kniv). Vänd brödet så att undersidan är uppåt och lägg det på ett galler och baka i ytterligare 30-40 min i mitten av ugnen. 

Brödet är klart när det är gyllenbrunt och låta ihåligt när du knackar på det. Låt svalna helt och hållet innan du skär i det. 

Glutenfritt. Innehåller nötter. Kan frysas in. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt. 
(Gör det gärna kvällen innan och linda in det i en kökshandduk och låt det ligga där över natten --> klart att avnjuta på morgonen).
Måttomvandlare finns HÄR.
Inspiration från Ann-Louise; Lilla Matdériven.

2 kommentarer:

  1. Vad lustigt, jag gick faktiskt å funderade på att baka en nötlimpa just idag! :D Inte exakt samma recept som det du la upp, men liknande ;) Men men, nu hinns det tyvärr inte med, kanske i morrn:D Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket sammanträffande :) Jag får kika in ditt recept, alltid kul att testa nytt :)
      Det ska jag ha och det får du också ha :)

      Radera