11 juni 2013

BlåbärspajMüsli

1 plåt
  • 4 dl havregryn 
  • 8 msk vetegroddar
  • 1 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl mandlar, grovt hackade 
  • 1½ dl frysta blåbär 
  • 5 msk naturella solrosfrön
  • 2 msk agavesirap 
  • 1 tsk malen kanel 
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver 
  • lite muskot 
  • 1 msk kokosolja 
Värm ugnen till 125 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop havregryn, vetegroddar, mandlar, valnötter, solrosfrön, kanel och muskot i en stor skål. Ställ åt sidan. 

Värm blåbären i micron i ca en (1) minut. Mixa till en slät puré med en stavmixer. Smält kokosoljan försiktigt i en liten kastrull och tillsätt blåbärspurén, agavesirapen och vaniljpulvret. Låt puttra i någon minut på svag värme och ta därefter av kastrullen från värmen. Häll blåbärsröran över grynblandningen och blanda ihop allt väl (t.ex. med händerna)

Fördela röran på plåten. Rosta i ugnen i en timme. Rör runt var 15:onde minut. Låt müslin svalna helt innan den serveras. Förvaras i en glasburk med lock.
Glutenfritt (Använd rent havregryn. Ersätt vetegroddarna med boveteflingor). Innehåller nötter. Mjölkfri. Vegan.

För några månader sedan hade Ann-Louise gjort en blåbärspajsmüsli som jag blev nyfiken på, så i morse när jag ändå inte kunde sova gick jag upp och gjorde den så att den kunde avnjutas till frukosten. Det luktade så gott i huset när den var i ugnen och den smakade lika underbart! Sötma från agavesirap, nötig- och krispighet från nötter och frön och smaker av blåbär, vanilj och nötterna.

Det är en perfekt müsli/granola att göra om man får besök, bara vill lyxa till det lite eller varför inte dubblera receptet och ge bort hälften i gå-bort-present!?

Här har dagen flutit på med besök hos veterinären för kattens årliga "tandläkarbesök" så nu ger han mig onda ögat... Nu tänkte jag krypa upp i fåtöljen med en god bok. Önskar er en fin fortsättning på dagen. Kram M.

5 kommentarer:

  1. Den här låter mycket god! Hemlagad är bäst :) Ha en fin fortsättning på dagen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var den ;) Ja, hemlagat är verkligen bäst :) Tack! Önskar dig en god fortsättning på veckan. Kram

      Radera
  2. Den här müslin är verkligen s å g o d - min absoluta favoritmüsli. Jag tillsätter dock också 2 deciliter klippta. torkade aprikoser när jag gör den, då jag älskar torkad frukt i müsli, samt 1 matsked vaniljsocker istället för vaniljpulvret (dels för att jag inte har vaniljpulver och dels för att jag tycker om söta müslis).
    Jag har dock en fråga: ska müslin verkligen vara i ugnen i en timma? Första gången provade jag detta men den blev då fruktansvärt bränd och jag fick slänga den (mitt eget fel; jag märkte att den var klar tidigare men ville ändå göra som det står i receptet). När jag gör müslin numera så brukar jag rosta den i endast 35-40 minuter, och röra om i den var tionde minut. Den blir då perfekt färdig för mig.
    Hoppas att du hade en fin helg, och att du har haft en bra start på veckan. Kramar från Nea.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nea för att du delar med dig med hur du gör när du testar detta recept :) Jag tycker din variant låter jättegod :)

      Jag gjorde en liknande med vinbär förra sommaren som blev god. Har du testat med några andra bär än blåbär? :)

      Tack för din fråga :) Jag brukar ha ugnen på 100 grader (jag har en varmluftsugn) och då bränns inte müslin. Jag vet att ugnar tenderar att vara olika, så 35 min är säkert alldeles lagom om du tycker att den ser god/färdig ut då :)

      Tack snälla, jag hoppas att du också hade en fin helg och att din vecka blir bra :)
      Kramar Molly

      Radera
    2. Ingen orsak! Ja, det blir gott. c:

      Åh, vinbär låter verkligen gott. Nej, jag har tänkt på både lingon och rabarber men det har inte blivit av. Ska prova! Och jag ska prova med vinbär när bären börjar komma här hemma, skulle vara roligt att hinna använda upp mer än typ hälften i år, haha. (:

      Aha! Jag skulle kunna prova med varmluft nästa gång, det är ju kul att experimentera lite.

      Tack så jättemycket!
      Kramar, Nea.

      Radera