12 maj 2013

Snabbakat

Morgonexperimentet denna morgon fick bli ett slags stekpannebröd, fast gräddat i ugnen och med bakpulver istället för jäst, vilket gör att brödet går snabbt att svänga ihop.

Kokosmjölet slukar ganska mycket vätska, så man får testa sig fram med mängden havredryck så att degen inte blir för torr då den blandas ihop.

Brödet är gott att servera till soppa/gryta, mellanmål, frukost eller varför inte göra och ha med ut på picknick/utflykt?!?

4 bröd
  • 1 msk chiafrön + 2-3 msk vatten
  • 8 msk rent havremjöl (el. t.ex. dinkel-)
  • 5 msk kokosmjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 nypa salt 
  • 25 g kokosolja
  • 1-1½ dl havredryck (el. ris- om du inte tål gluten)
Blanda ihop chiafrön och vatten i en skål och låt blandningen stå och svälla i ca 10 min. 

Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke/skål. Fördela kokosoljan i blandningen och rör ner chiablandningen och mjölken (börja med 1 dl!). Arbeta ihop till en deg. Dela degen i fyra (4) delar. 

Platta ut varje bit till tunna, ovala kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt bröden svalna inlindade i bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar