25 maj 2013

Härliga lördag

10 st.
På kvällen: Smula ner 1/4 paket färsk jäst i en bunke. Tillsätt 2½ dl kallt vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt knappt 1 tsk salt, 1 msk rapsolja, ½ dl naturella, skalade solrosfrön, 1½ msk chiafrön, 1½ msk hela linfrön och 1 dl rågflingor. Blanda i ca 4 dl siktat dinkelmjöl och arbeta ihop till en kladdig, men smidig deg. Arbeta degen i flera minuter, ca 10 min. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På morgonen:  Sätt ugnen på 250 grader (ca 225 grader varmluft). Ta ut degen ur kylen. Klicka, med hjälp av två skedar, ut tio (10) bullar på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en ren bakduk och låt bullarna jäsa i 30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 min. Ta ut och servera med valfria pålägg. 
Kan frysas. Mjölkfritt. Vegan. Äggfritt.

I morgon är det Mors dag och då kanske det kan vara trevligt att bjuda på nybakat!? Kall-/nattjäst bröd är något som jag uppskattar att baka då det inte brukar krävas så mycket prestation, risken att ta död på jästen är minimal och så behöver man inte stiga upp så tidigt heller.

Denna soliga lördag fick bjuda på just nybakade, kalljästa bröd i form av frallor med en härlig krispighet tack vare olika fröer, för mer smak kan lite brödkryddor tillsättas. Dessa frallor fick sällskap av chaikokt hirsmannagrynsgröt med valnötter och färska aprikoser.

Nu tänkte jag passa på att njuta av ännu en solig majdag, hoppas att ni också har sol och att ni mår bra?! Ta hand om er! Kram!

2 kommentarer:

  1. Åh, vad gott det ser ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott :) Tack för din kommentar :) Hoppas att du får en fin söndag :) Kram

      Radera