14 januari 2013

Rotmos

Förra året blev det mycket rotfrukter i matlagningen och det lär det nog bli även detta år, för det är både gott och billigt, inte minst på hösten.

Jag fick en hel del husmanskost när jag var yngre och rotmos var en sådan rätt, en rätt som dessutom alltid har varit en favorit. 

När jag var yngre serverades rotmoset med dem mer traditionella tillbehören fläskkorv eller fläsklägg samt senap. Numera blir det vegetariska korvar, stekt rökt tofu eller vegopuckar samt de två måstena; stark senap och surkål som gör sig väldigt bra med kålrotens smak. Även äppelmos är gott till.

Om någon mot förmodan inte har ätit rotmos så testa, det är gott och enkelt att tillaga. Dessutom är det ett sätt att få en grönsaksvägrare att äta lite grönsaker, det fungerade i alla fall hemma hos oss.
4 port
 • 1 stor kålrot
 • 2 morötter
 • 1 tsk salt/liter vatten
 • 5 potatisar
 • salt & peppar
 • ev. grönsaksbuljongpulver
 • en klick mjölkfritt smör 
Skala kålroten och morötterna och skär dem i bitar. Lägg dem i kokande saltat vatten i en gryta och koka ca 30 min. Skala potatisen, skär den i bitar och lägg ner dem i grytan. Koka tills rotfrukterna är mjuka. 

Häll av kokspadet (spara det!) och mosa potatis och rötter med smöret. Späd med spad, smaka av med salt och peppar. (Önskar du kraftigare smak på rotmoset kan du lösa upp buljongpulver i det kokspad, som du späder moset med). Servera med exv. tofukorv, vegetariska bullar eller råris. 

4 kommentarer:

 1. Rotmos är ju så gott! Mina barn har inte riktigt upptäckt det ännu. Jag håller med dig, mycket rotfrukter blir det så här års men det går att göra så mycket gott med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, visst är det! :) Det kommer säkert, hemma hos oss lärde sig min lillasyster aldrig att äta rotmos och så är det än idag :p

   Ja, rotfrukter är perfekt på alla de sätt och vis, du kanske har något gott recept att rekommendera!? :D

   önskar dig en god fortsättning på 2013! :)

   Radera
 2. Rotmos är så gott nu var det flera år sedan jag åt det:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags att äta det snart ;)
   Önskar dig en fortsatt bra helg och 2013.

   Radera


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...