9 december 2012

Snabb vörtlimpa

Ett vörtbröd som inte kräver någon jäsning, vilket gör det perfekt att baka om man känner för vörtbröd, men inte har alltför mycket tid.

Brödet är dock godast om det avnjuts dagen efter, så gör det förslagsvis på kvällen, linda in det i en bakduk och avnjut till frukosten.

1 limpa
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • ½ dl vörtmix (finns i påsar i kryddhyllan i affären)
  • 1½ dl russin
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl porter
  • 2 dl havreyoghurt
  • 3/4 dl mörk sirap
  • ½ dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt porter, lingonsylt, filmjölk och sirap. Arbeta ihop till en lös smet. Fördela smeten i en smord avlång form, ca 1½ liter. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i ca 60 min. Stjälp upp brödet och låt svalna under bakduk på galler.

1 kommentar:

  1. Vad gott det låter! Vörtbröd har jag aldrig bakat. Glad andra advent!

    SvaraRadera