2012-12-24

Fyllda äpplen.

De här äpplena (receptet nedan) är ett väldigt gott tillbehör till julbordet, oavsett om man är vegetarian eller inte, men de är även goda som tillbehör till exempelvis nyårsmiddagen.

Fyllningen får en karamelliserad, lite knäckig karaktär och äpplena i sig utvecklar sin sötma, tack vare värmen, vilket gör att de passa utmärkt som tillbehör till exempelvis griljerad tofuskinka och senap.
Tallrik med saffranscouscoussallad/ Pepparkaksknäckebröd/ Fyllt äpple (recept nedan)/ Griljerad tofuskinka/ Senap.

4-5 stora äpplen.
  • 4-5 stora äpplen, urkärnade
  • 3 gula lökar, hackade
  • 2 msk kokossocker
  • russin, efter tycke och smak
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • mjölkfritt smör
  • salt
  • ½ msk pepparkakskrydda.
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt socker och russin och låt allt bli lite karamelliserat. Blanda i kryddor och vinäger. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela röran i äpplena. Baka äpplena i 225 grader (200 grader varmluft) i varm ugn i ca 15-20 min. Ta ut och toppa med färsk rosmarin. Servera till valfria tillbehör exempelvis på julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)