9 december 2012

Fylld paprika med quinoa

Hoppas att ni mår bra och att ni har haft en fin andra advent?! Snart är det med andra ord julafton och kanske är ni några som letar vegetarisk julmat?!

Något som jag skulle kunna tänka mig att ha på julbordet är dessa fyllda paprikor med quinoa, svamp och pinjenötter, kanske inte känns som julmat, men de är goda och passar även de som äter blandkost.

Det skulle vara spännande att veta vilka ni är som kikar in här och letar recept. Är ni lakto-vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer, veganer, glutenintoleranta, blandkostare etc? Vad tänker ni servera på julafton då de andra äter klassisk julmat såsom skinka, köttbullar osv?
2 port: Sätt ugnen på 175 grader. Halvera och kärna ur 2 stora paprikor. Lägg dem i en ugnsform med skalsidan nedåt och ringla över olivolja. Salta och peppra. Täck över formen med ugnsfolie och baka paprikorna i mitten av ugnen i ca 30 min. 

Under tiden som paprikorna i ugnen:
  • kokas 2 port quinoagryn i vatten med grönsakbuljong i ca 15-20 min. 
  • Fräses 1 stor tunt skivad rödlök i en stor klick mjölkfritt smör på medelvärme i en kastrull så att löken blir genomskinlig, men inte tar färg. Höj därefter värmen på plattan något och rör i ½ msk kokossocker och rör runt tills löken ser karamelliserad ut. Ta av kastrullen från plattan. 
  • Fräs ca 2 dl tärnad, rensad svamp, ½ dl pinjenötter samt 1 finhackad vitlöksklyfta i olivolja i några minuter så att de får en fin färg.
Blanda ihop den kokta quinoan med 1 näve rucola, svampfräset samt hälften av rödlöken. Fyll de ugnsbakade paprikorna med blandningen och avsluta med att toppa med resten av rödlöken. Servera paprikorna varma med en god sallad.

6 kommentarer:

  1. Hej! Fin blogg du har:-) Jag är lakto-ovo-vegetarian, relativt nybliven, hela tiden på jakt efter nya recept och inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack :) vad roligt, du får säga till om du söker efter något speciellt recept :)
      önskar dig en fortsatt fin julmånad :)

      Radera
  2. Hello !! Jag har sojakorv, i cocktailformat. Mamma gör "köttbullar" på Hälsans Köks Vegefärs(som tyvärr inte finns mer. Sen så gör hon en broccoligratäng. HAr även i år kommit över en julsk*nka från Astrid och Aporna, och det ska bli riktigt roligt att smaka. Funderar även på att göra någon form av kålrotslåda eller liknande.
    Svårast är det kallskurna då jag inte äter sill, gravad lax eller så. Där undrar jag om du har några tips, för det är lite tråkigt att sitta och titta när alla andra det kalla först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj, det var en massa gott som du ska ha på ditt julbord :)

      angående tips på "kallskuret" så kanske du kan hitta något här; http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp

      vegetarisk sill vet jag att det är många vegetarianer som brukar göra till julbordet, annars är ju typ saffranstekt halloumi eller en god sallad med nötter, rödkål m.m kanske något? :)

      jag ska försöka att göra något juligt innan jul och lägga upp det på bloggen, har så mkt med skolan just nu att tiden inte riktigt räcker till :(

      önskar dig en fin lucia och tredje advent. kram

      Radera
  3. Hej! Jag som tittar in här är själv vegan och driver också en veganblogg. Jag kollar gärna runt vad andra lagar och får ny inspiration. Tack för det här receptet!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. åh, vad roligt att du lämnade en kommentar! :)
      kul att receptet uppskattades :)
      önskar dig ett fint år 2013 :)

      Radera