10 november 2012

Soppa med linser, tahini och rotfrukter

Tahini är något som jag brukar ha svårt att finna ett användningsområde till, men så hittade jag det här receptet i en av mina klippböcker och genast fick jag användning för min burk med tahini.  

Soppan är lite kryddig i smaken och ett stort plus för att den går snabbt att göra. Perfekt att tillaga en höstruskig dag, på linssoppans dag eller att ha med sig i en termos och avnjuta i skidbacken i vinter. 

Som jag så ofta nämner är även den här soppan godast dagen efter, då smakerna har utvecklats och gift sig med varandra.
2 port:
  • 1 liten gul lök, hackad 
  • 1 vitlöksklyfta, hackade 
  • 1-2 potatisar, tärnade 
  • 1 morot, skivad 
  • 1½ dl torkade röda linser, sköljda och avrunna
  • olja 
  • 2 tsk curry (jag tog vindaloo)
  • ½ tsk malen koriander
  • en uns sambal oelek 
  • 4 dl vatten 
  • ca ½ msk lantbuljongpulver
  • saften från ½ lime 
  • 1 msk tahini
  • ev. en nypa salt
Fräs lök, vitlök, potatis, morot och linser i oljan i någon minut. Tillsätt kryddorna och fräs i ytter­ligare ett par minuter. Häll i vatten, tillsätt buljong, koka soppan ca 15 min, tills linserna är mjuka. Lägg i limesaft och tahini. Smaka eventuellt av med lite salt. Servera med gott ett bröd.
Inspiration från ICAkuriren.

1 kommentar: