18 november 2012

Red lentil stew

Den här veckan har ni varit många som har tittat på receptet på Dhal med röda linser när ni har besökt bloggen. Roligt att ni verkar vara många som gillar linser och/eller indiskt :)

Om ni testade/testar receptet och gillade/gillar det kanske ni även gillar den här linsrätten!? Det gjorde jag, så den ska lagas om. 

Spiskummin och koriander är några av de kryddor som det är strykande åtgång på här hemma, så det säger nog en del om vilken typ av kryddning jag gillar :) Indiska och orientaliska kryddor över lag är otroligt goda, eller vad säger ni? Vilka kryddor använder ni helst?

Grytan är väldigt god och med det kryddiga riset till blir det ännu godare. Kryddorna bidrar även till en varm känsla i kroppen. Gör mycket på en gång så kan du frysa in i portioner för framtida luncher/middagar.
4 port
  • 2½ dl sköljda och avrunna torkade röda linser
  • 1 hackad stor gul lök
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 skalade och tärnade (mjöliga) potatisar
  • 1 tärnad morot
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 5-6 dl vatten
  • 1 lantbuljongpulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl (mjölkfri) créme fraiche

Kryddigt basmatiris

  • 3 dl basmatiris
  • ca 1 krm malen kanel
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 1 krm malen kardemumma.
Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland. Tillsätt vatten, buljongpulver och linser. 

Koka upp och låt koka ca 10 min utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt créme fraiche och rör om. Smaka ev. av med salt. Servera riset till grytan.
Inspiration från ICA.

4 kommentarer:

  1. I mitt kryddskåp och i min matlagning använder jag oftast kummin, chili, gurkmeja, kanel och så salt & peppar då förstår. Koriander använder jag sällan, men tycker inte att den torkade varienten ger ifrån sig så mycket smak. Indiskt är super gott. Och nu ska jag och min vän åka till Indien för en 5 veckors semster så då blir det att man vill äta ännu mer indiskt! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. låter som kryddor i min smak :)
      jag håller delvis med dig om torkad koriander, men det är lite som att den tillsammans med andra kryddor skapar en god smakkombo, att det skulle märkas om den var borta/skulle uteslutas liksom :)

      åh, vad härligt med en resa till indien! vad mkt god mat ni kommer få äta :) ska ni yoga?
      önskar dig en underbar resa! :)

      Radera
  2. Linsgrytor är mycket goda och det lagas flitigt hemma hos oss! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, visst är det :) du får gärna tipsa om din favorit ;)
      önskar dig en fortsatt bra vecka :) kram

      Radera