10 november 2012

Rågrussinbullar

Idag är det en riktig novemberdag med regn och rusk. Då är gröt och nybakade varma bröd en perfekt frukost. Idag blev det nybakade rågrussinbullar som fick gästa frukostbordet.

Rågrussinbullar är barndom för mig. Då var prickikorv ett måste på, men det är även gott med bara smör (speciellt nybakade och fortfarande lite varma), ost eller "falsk leverpappej" [länk]. Gott till soppa är det också, vi fick ofta den här typen av bröd när det vankades soppa eller manna- eller risgrynsgröt i skolan, vilket var en gång i veckan (kanske är så fortfarande i skolorna?!).

Bullarna är fria från mjölk och ägg. Smaken är lite söt med en härlig kombination av anis, fänkål och kummin (=brödkryddor. Finns att köpa i påse i din affär) och konsistensen är härligt luftig.
12 bullar
  • 35 g mjölkfritt smör
  • 3 dl havredryck
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
  • 1 paket färsk jäst á 50 g
  • 1 dl russin
  • 8 dl rågsikt
Smält smöret och tillsätt mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm vätskan till fingerljummet, max 35 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i degvätskan. Rör ner russin och rågsikt till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader (200 varmluft).

Dela degen i 12 bitar på ett mjölet bakbord. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca tio min.
Recept från recept.nu.

1 kommentar: