23 november 2012

Gör det själv

Med nästan en månad kvar till julafton kommer här lite tips på vad man kan göra själv och ge bort i julklapp (eller födelsedags-, inflyttnings- eller studentpresent, gå-bort-present eller bara för att vara snäll)
Gör en god müsli (se förslag nedan) och paketera i någon fin påse, burk eller ask som du antingen har gjort själv eller köpt.

Lite müsli att välja på:
Eller varför inte ge bort en brödmix, gjord på mottagarens favoritsmaker, torkade frukter och frön/nötter. Låt fantasin flöda, sätt din egen prägel.

Den som får burken behöver bara plocka fram en bunke och hälla i angiven mängd (enligt receptet) filmjölk och sirap. Därefter är det bara att tillsätta innehållet i burken och blanda ihop allt väl, för att sedan hälla över smeten i en smord och bröad form och sedan sätta in i mitten av ugnen och grädda i angivet antal minuter.

Gör så här:
  • Ta fram valfritt recept på bikarbonatbröd (kanske ditt favoritrecept).
  • Plocka fram de torra ingredienser (el. snarlika) som ingår i receptet.
  • Ta en stor fin glasburk (finns t. ex på Åhléns, inredningsbutiker, IKEA, Lagerhaus eller på loppis).
  • Fyll burken med de torra ingredienserna så att det blir som ett randigt lager i burken.
  • Sätt på locket. Skriv av receptet på ett papper och rulla ihop det.
  • Knyt ett fint band runt burken. Sätt fast receptet i bandet.
  • När det är dags att ge bort presenten; köp en förpackning filmjölk/havreyoghurt (el. annan vegetabilisk motsvarighet) och en flaska sirap om det ingår i receptet.
I burken på bilderna hamnade det:
  • 1 dl havrekross
  • 1 dl rågkross
  • 2 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 dl  hela linfrön
  • 3 dl siktat dinkelmjöl blandat m. ½ msk bikarbonat, ½ msk bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda och ½ msk salt.
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl gojibär
  • 1 dl melonkärnor
  • 1 dl solroskärnor
Tillsätt vid bakning:
  • 4½ dl filmjölk alt. havreyoghurt.
  • 1 dl mörk sirap
  • lite extra gryn
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Blanda filmjölk/yoghurt och sirap i en bunke. Blanda i burkens innehåll i filmjölksblandningen.

Smörj och bröa en form. Fyll formen med smeten, strö över lite mjöl el. gryn, och grädda brödet i ca 45 min.

1 kommentar: