13 oktober 2012

Skållade müslifrallor

Idag har det varit en lugn dag med film (Lucky One) och uppladdning inför nästa vecka då den sista delkursen tar fart.

I går bakades det ett nytt bröd, så i morse blev det gott nybakat till frukosten. Brödet är ett skållat bröd bakat på frukt- och nötmüsli samt det mjöl som fanns hemma. 

Beroende på müsli så blir smakerna olika, i min müsli var det russin, äpple, dadlar, aprikoser, kokos, paranötter, hasselnötter och mandlar så det blev både mycket smak och lite crunch. 

Skållningen gör att brödet blir saftigare och får mer smak. Ett bröd värt att testa. (En annan sorts müslifrallor finner du HÄR).
ca 15 bullar: Lägg 4 dl frukt- och nötmüsli i en bunke och klicka ner 25 g (mjölkfritt) smör. Häll på 4 dl kokhett vatten och rör om. Låt blandningen stå och svälla i 5 min.

Tillsätt 2 dl kallt vatten och rör om. Låt blandningen svalna till fingervarmt, 37 grader, och smula därefter i 50 g färsk jäst. Tillsätt 1 tsk salt, 2 msk mörk sirap, 5 dl dinkelsikt och 5 dl vetemjöl.

Arbeta ihop degen ordentligt, tills den släpper bunken. Täck över med bakduk och låt jäsa i 35 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 15 bitar. Rulla varje bit till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Pensla bröden med vatten. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 min.

5 kommentarer:

  1. Hembakat bröd är så gott och ditt låter mycket gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Härligt bröd, ska snart oxå baka fast jag ska prova min surdegsgrund :)

    SvaraRadera
  3. mmmums Molly, det här ser fantastiskt gott ut!
    Ha en underbar vecka!
    <3
    Sonja

    SvaraRadera
  4. Vad var det för god müsli? Vill ha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låter müslin god! :)

      Just den här var Renée Voltires (http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=389&e=l), men jag har även en från Dorcet Cereals hemma som är nästan likadan (http://www.dorsetcereals.co.uk/things-we-make/muesli/simply-delicious-muesli/) som också är värd att testa :)

      Jag köpte mina på Coop samt Urban Deli (http://www.urbandeli.org/hem/) i STHLM så kika där om du vill testa.

      Ha en finfin dag och tack för din kommentar. Kram

      Radera