11 oktober 2012

Bulgur m. butternut & salvia

Nu är det inte långt kvar till alla helgons dag och det märks inte minst i affärerna som har bunkrat upp med diverse olika sorters pumpa, vilket är roligt att se för tidigare har de mest haft den sorten som många brukar göra lyktor av.

Min favorit är butternut som är en vintersquash (benämns även pumpa), den har en god smak och går att använda till mycket, som i dagens rätt där pumpan har fått samsas med en god olivolja, vitlök, söt paprika och salta oliver. Både gott och snabblagat, blir perfekt i morgondagens lunchlåda, så gör mycket på en gång.
4 port: Koka 4 portioner bulgur (alt. helt hirs om du inte tål gluten).
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Skala och tärna 1 stor butternutpumpa/-squash, kärna ur och tärna 2 paprikor (gärna olika färger), skala och klyfta tunt 3 rödlökar och skiva klyftorna från 1 skalad vitlök tunt. 

Lägg grönsakerna på en plåt. Ringla över ½ dl olivolja och strö över flingsalt, några varv svartpeppar samt några varv chili explosion. Blanda om allt och sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 30 min. 

Tillsätt tunt skivad ekocitron och färsk salvia till grönsaksplåten då 15 min återstår. Ta ut grönsakerna och blanda ihop de med den kokta bulgurn. Lägg upp på tallrikar och servera med kalamataoliver och mjölkfri yoghurt.

2 kommentarer:

  1. Pumpa är en favorit och man kan laga så mycket gott med den! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, visst är det :)
      du kanske sitter inne på något gott som jag borde testa!? :)
      en fortsatt trevlig helg önskar jag dig! kram

      Radera