19 september 2012

Pumpafrallor

Hejsan och god morgon! Hoppas att allt är bra med er!? Här händer det en hel del, därav bloggvilan.

Jag nämnde ju härom dagen att jag hade bakat pumpabröd och här kommer receptet. Jag tycker att det var ett av de godaste bröden jag har bakat och jag har redan bakat det en gång till. 

Salvian gör mycket för smaken, men ändå inte så att den tar överhand. Till konsistensen är brödet väldigt mjukt och fluffigt.

Brödet är mycket gott som tillbehör till en god soppa eller gryta, men passar även till frukost eller som bröd på t ex en utflykt. Dessutom är det ett perfekt bröd att slänga ihop degen till på kvällen och baka på morgonen.

Tycker du att det låter som ett bröd som tar lång tid att göra, men att du ändå vill baka ett bröd med pumpa? I så fall har jag ett pumpabröd med bikarbonat HÄR [länk]. Jag önskar er en fortsatt finfin vecka! Ta hand om er! Kram!
12 bröd:
  • 200–300 g (butternut)pumpa 
  • 10 g jäst 
  • 1 dl vatten 
  • 1 dl pumpapuré (se receptet)
  • ½ dl rapsolja + 50 g mjukt (mjölkfritt/veganskt) smör (alt bara 1 dl rapsolja)
  • 1 dl (mjöllkfri, t ex havre) yoghurt
  • 1 tsk torkad salvia 
  • 1 tsk salt 
  • 9 dl dinkelmjöl, 540 g
Börja med pumpapurén: Skala pumpan och skär i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Slå bort vattnet och mixa till en slät puré. 

Smula ner jästen en bunke. Tillsätt vatten, pumpapuré, smör, rapsolja, yoghurt, salvia, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig ca 5 min. 

Låt degen jäsa i kyl minst 4 tim eller över natten. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en 2 cm tjock platta. Skär degplattan i bitar, ca 3x5 cm. 

Lägg degbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader varmluft). Baka i mitten av ugnen 10–12 min.
Inspiration från Arla.

5 kommentarer:

  1. Svar
    1. det var/är det ;)
      önskar dig en god natt och fortsatt underbar vecka! kram

      Radera
  2. Åh, Molly! Är du tillbaka? Jag följde dig länge i din tidigare blogg, men så försvann den. Och så, av en slump, sökte jag på Mollys hälsoblogg och hittade dig! Vad glad jag blev! :-) Älskar din blogg, din sunda inställning, alla fina bilder och goda recept! Ah, vilken lördagslycka! :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad glad jag blev av din kommentar! jag har tänkt på dig ska du veta :) Allt bra med dig!?

      Ja, jag är tillbaka, fast på den här adressen istället :)

      Vad roligt att jag kunde göra dig lycklig, för du gjorde mig otroligt glad med dina snälla ord <3
      Tveka inte att skriv här eller mejla om du undrar något. ta hand om dig fina! kramkram

      Radera
  3. Åhh! Gott! Det här måste jag prova vid tillfälle, älskar butternut, och nu är det ju äntligen "säsong" igen så dom inte är superdyra!

    Svar; Det var jättetrevligt! :) Det är fint med mig, och tentan gick bra tror jag. Den var inte jättesvår, ganska mycket research dock, så den tog lite tid. Gick det bra med din inlämningsuppgift, trots att den var klurig? :)

    Detsamma till dig! Kram

    SvaraRadera