23 augusti 2012

Daal med små linser

Ibland är det bönorna som får dominera här hemma och under andra perioder är det linserna som får regera. Just nu har linserna övertaget och då främst de lite långkokade sorterna

Bland annat har denna goda daal avnjutits. Dal är vanligt förekommande i Indien och utgörs av kokta bönor, linser eller ärtor. Rätten brukar intas med bröd, t ex Naan.

Just denna dal var ganska mild i smaken tack vare att kokosmjölken hade en mildrande effekt. Som så många andra gånger är resterna mer smakrika än då den intas samma dag som den har tillagats.

Fler recept på Dal/Daal/Dhal (kärt barn har många namn...); Dal Pak och Dhal med röda linser.
4 port: Fräs 1 skalad och hackad gul lök och 2 finhackade vitlöksklyftor mjuka med 1 tsk malen spiskummin och 2 tsk malen koriander i olja i en tjockbottnad kastrull. 

Tillsätt 2½ dl små linser, 1 dl vatten, ca ½ msk lantbuljongpulver samt 1 burk kokosmjölk. Låt sjuda ca 20 min utan lock. 

Tillsätt 2 hackade tomater och 1 påse babyspenat. Låt det sjuda ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. Riv i färsk koriander. Servera med ris och ev. naturell yoghurt att ringla över. 
Inspiration från ICA.

4 kommentarer:

  1. Daal är riktigt gott och jag använder mig mycket av både linser och bönor i matlagning. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. visst är det gott med linser och bönor!? jag brukar kika in dina recept då och då, du kanske sitter inne på en god dal som är värd att testa!? :)
      önskar dig en finfin fredag och helg! kram

      Radera
  2. Linser är en favorit i mitt hem. Spå himla gott! Vilket roligt recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, visst är det och så är det ju billigt :)
      önskar dig en god natt samt en finfin kommande vecka! kram

      Radera