12 juni 2012

Muffinspajer

Minipajer passar utmärkt att servera på buffébordet, som förrätt eller om man helt enkelt är sugen på paj men inte kan enas om vilken fyllning man ska ha i.  

Jag fyllde några med broccoli, lagrad ost, ruccola och keso (samt äggstanning). De övriga hade jag även vegetarisk bacon i. Paj är som sagt bra "Pyttipanna-mat", dvs. sånt som man kan ha i rester eller slattar i.

Pajdeg (för 12 st små): 
  • 4 dl (kamut)mjöl
  • 125 g (mjölkfritt) kallt smör, i kuber
  • ½ tsk salt
  • 4 msk kallt vatten
 Mixa ihop smör, salt och mjöl i en matberedare (eller med hjälp av degkrokar) till en smulig deg. Tillsätt vattnet och mixa till en grynig konsistens. Knåda ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min. 

Smörj en muffinsplåt(ar) med olja eller smör. Klipp ut rundlar i ett bakplåtspapper och placera i botten på varje form. 

Dela pajdegen i 12 delar och forma till rundlar som du trycker ut i varje muffinsform. Ställ in formen i kylen alternativt en stund i frysen. 

Gör under tiden valfri(a) fyllning(ar) samt äggstanning. Fyll pajskalen med fyllningen och grädda på galler i nedre delen av ugnen på 175 grader (150 grader varmluft) i ca 25-30 min.

Ta ut formen och låt pajerna svalna något innan du försiktigt tar upp pajerna ur muffinsformen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar