6 juni 2012

Keso- & kesellablandningar

För några månader sedan hade bloggläsaren Isabelle en önskan om en sammanställning av några keso- & kesellablandningar som förut fanns här på bloggen, så här kommer dem igen ifall någon är sugen på att testa.

Kesellan kan ersättas med t ex turkisk eller grekisk yoghurt och då blir det en krämigare konsistens. Önskar er en fortsatt bra kväll. Kram på er! 

Sammanfattning av denna lista finns även HÄR.

Hallonkesella
  • kvarg/kesella
  • dl hallon, frysta och smulade
  • ekologiskt vaniljpulver alt. äkta vaniljsocker
  • ev. honung
Blanda kesella och hallonsmul i en skål. Blanda ner vanilj och ev. honung i kesellan.

Banankeso med Passion
  • passionsfrukt, fruktköttet
  • banan, mosad
  • keso
  • ev. flingor/müsli
  • solroskärnor el. andra goda frön/nötter
Blanda keson med bananmos och passionsfrukt. (Mixa ev. blandningen med hjälp av en stavmixer) Toppa Hallonkesellan med Banankeson (med Passion), ev. flingor och solroskärnor.
Päronkesella
  • kesella
  • päron, tärnat
  • ekologiskt vaniljpulver äkta vaniljsocker
  • ev. honung eller en bit banan (för sötning)
Blanda, kesella, vaniljpulver och ev. honung. Blanda ner päronbitar i kesellablandningen. Lägg upp i en skål och toppa med björnbärskeson.


Björnbärskeso- 1 port
  • naturell keso
  • björnbär
  • ½-1 krm lakritspulver (finns att köpa i en del hälsokostbutiker) alt. mortlade lakritspastiller
Blanda björnbären med keso och lakritspulver. Toppa päronkesellan med röran.

Lakritsrot har en viss bakterie- och virushämmande verkan. Den ska vara bra vid stress. Man ska dock inte använda det om man är gravid, har högt blodtryck eller njursjukdom

Lakritsrot kan förhöja blodtrycket, vilket beror på dess innehåll av glycyrrhizinsyra och metaboliten glycyrrhetinsyra, som hämmar ombildningen av hormonet kortisol (ett stresshormon).  

OBS! Vid tendens till förhöjt blodtryck, sök proffesionell behandlare.
Källa: VitaViva.
Kolakeso med päron
  • naturell (laktosfri) keso
  • mesquitepulver alt. kanel
  • päron, fint tärnat el. rivet
Blåbärskesella m. aprikos & vanilj
  • kesella/kvarg/turkisk yoghurt el. laktosfri matyoghurt
  • blåbär
  • ekologiskt vaniljpulver el. vaniljsocker
  • torkade (o)svavlade aprikoser, skurna i bitar
Blanda ihop keson med mesquitepulver och päron. Blanda kesellan med blåbär, vaniljpuver och aprikoser. Servera med t ex bär, frukt, nötter, müsli och/eller flingor.
Pepparkakskesella
  • kesella/kvarg
  • keso
  • apelsin, skuren i bitar
  • pepparkakskrydda (färdig mix)
  • flytande honung
  • gojibär
  • solroskärnor
  • ev. blåbär
Blanda kesella, keso, pepparkakskrydda, apelsin och ev. honung i en skål. Antingen toppas blandningen med mer apelsin, gojibär, solroskärnor och blåbär eller så blandas detta ner med keso, kesella, pepparkakskrydda och apelsin, man väljer själv.
Hallon-& Persikokesella
  • kvarg/kesella
  • hallon, frysta och smulade
  • persika, tärnad
  • ekologiskt vaniljpulver alt. äkta vaniljsocker
  • ev. honung
Blanda kesella, persikotärningar och hallonsmul i en skål. Blanda ner vanilj och ev. honung i kesellan.

Vinbärskeso med kanel
  • vinbär, röda och svarta
  • keso
  • kanel, malen
  • flingor/müsli
  • hampafrön el. andra goda frön/nötter
Blanda keson med vinbär. (Mixa ev. blandningen med hjälp av en stavmixer). Toppa Hallon-& persikokesellan med vinbärskeson, ev. flingor och solroskärnor.

Laktosfritt: Välj laktosfria alternativ till keson och kesella.

3 kommentarer:

  1. Å plz, plz, säg att du är tillbaka !! Har saknat dina recept och tips hur mkt som helst.
    //Jenny.

    SvaraRadera
  2. Åh va många bra tips det var! Har alltid problem med hur jag ska variera mig så supertack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tycker det :)
      Trevlig helg önskar jag dig! kram

      Radera