2 juni 2012

Go right ahead

Idag öste regnet ner när jag vaknade, så för att få lite solig stämning bestämde jag mig för att ha en pannkakslördag med en av favoriterna; "Asiatiska bananpannkakor"

Det här är pannkakor som tar en stund att göra, men det är det värt för dem är fluffiga och jättegoda, passar bra både till frukost, lunch och mellanmål. 

Jag brukar göra dem när bananerna börjar "sjunga på sista versen", för då blir det mer smak på pannkakorna än om man använder lite mer omogna.

Pannkakorna är även goda på vintern, då mörkret har kommit till oss i Norden, och man  längtar efter värmen (t ex Thailand).

Önskar er en underbar lördag och Stockholm Marathon om det är någon av er som ska springa den!? Kram!

ca 12 pannkakor
  • 2 medelstora mogna bananer, mosade
  • 2 ekoägg (alt. 6 msk aquafaba)
  • 25 g mjölkfritt margarin/smör
  • 1 dl växtmjölk
  • 2½ dl havremjöl (kan ersättas m. vetemjöl)
  • 2 tsk (glutenfritt) bakpulver
  • 1 msk (kokos)socker
  1. Knäck äggen och dela gulorna från vitorna, lägg vitan i en bunke och gulan i en kopp. Mosa bananerna i en djup tallrik.
  2. Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och äggulorna och vispa ihop.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen till mjölblandningen och blanda så att det nätt och jämnt blir en smet. Blanda ner dem mosade bananerna.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner skummet i smeten.
  5. Lägg i (kokos)olja i en stekpanna och vicka den så att oljan täcker pannan. Sätt på medelvärme. Börja inte steka förrän pannan är varm.
  6. Häll 3-4 klickar (ca 2 msk per klick/pannkaka) och passa så att de inte glider ihop. Vänta tills pannkakorna är fluffiga och har stelnat runt kanterna innan du vänder och steker dem på andra sidan i ytterligare en halv minut.
  7. Lägg upp på en tallrik och täck med bakduk så att pannkakorna håller sig varma.
  8. Servera pannkakorna med fruktsallad, lite smör och sirap eller kondenserad mjölk som du ringlar över.
Receptinspiration från: "Första kokboken i världen" av Johanna Westman
Rubrikreferens: The Hives - Go Right Ahead.

    1 kommentar:

    1. Tänk att det så ofta blir "svarta bananer" trots goda föresatser! Jag gjorde också riktigt goda bananpannkakor häromdagen, men lite annorlunda än dina. Passar verkligen bra med mysmat en ruggig dag som denna. Ha en skön helg trots de isiga vindarna!

      SvaraRadera