28 maj 2012

Spenatpaj

Meatless monday idag så varför inte tipsa om en god vegetarisk paj med fyllning av keso och spenat. En enkel och rätt billig vardagsrätt. Låt gärna pajen få stå en stund innan den serveras, så att fyllningen hinner sätta sig lite.

Om du är vegan eller inte vill äta ägg och keso så finns pajrecept HÄR (ersätt köttbuljongen med grönsaksbuljong) och HÄR.

Kanske en paj att testa nu när det börjar bli dags att duka upp bufféer på studenter och så.

1 form
Pajdeg
  • 125 g smör
  • 2 ½ dl dinkelsikt
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 250 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök, hackad
  • vitlök, hackad
  • smör
  • salt & peppar
  • 250 g naturell keso 4%
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ekoägg
  • riven lagrad ost, t.ex cheddar
Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 min.

Fyllning: Tina spenaten och krama ur den väl. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt spenat och låt den fräsa med. Förgrädda pajskalet i 10-15 min. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Blanda keso med grädde och ägg. Häll blandningen i skalet och strö över ost.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Servera med sallad och/eller som del av en buffé med t.ex. kallskuret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar