23 maj 2012

Nattjästa frukostrutor

Ni är många som söker på kall-/nattjäst bröd, speciellt på helgerna, vilket är förståeligt efter en vecka full av en massa påfrestningar och intryck, för det är ju på helgerna som många vill och behöver återhämta sig för att klara ännu en vecka.. 

Men det behöver inte vara enbart på helgen som man vill ha nybakat, även en vanlig vardagsfrukost kan piffas upp med ett gott bröd. 

För att fylla på utbudet med kalljästa bröd så kommer här ännu ett bröd. Ha gärna i lite malen fänkål eller anis för mer smak.
Det här är ett bröd för den som inte vill lägga så mycket tid på bakning på morgonen, men som gärna vill ha nybakat. Det är enkelt att baka och kräver inte så mycket prestation på morgonen. 

Brödet är gott till t ex frukost, soppa eller som mellanmål med t ex varm choklad en kall vinterdag.
ca 12 rutor
 • 2 ekoägg
 • 2 dl kall (vegetabilisk) mjölk
 • ½ paket jäst á 50 g
 • ½ tsk salt
 • 1½ dl grahamsmjöl
 • 4½ dl vetemjöl
På kvällen:
Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Smula i jästen och blanda om. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen på bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 25x30 cm. Låt degen jäsa under bakduk i kylskåpet över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Ta fram brödet ur kylen och låt det bli rumstempererat medan ugnen blir varm. Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills brödet har fått lite färg och är genomgräddat, ca 20 min. Ta ut brödet och låt det svalna något innan det skärs i rutor.

1 kommentar:

 1. Hej!
  I den förra bloggen hade du ett recept på formbröd med citron(?) som jag missade att skriva av. Har du det kvar? Jag skulle väldigt gärna vilja testa det!

  SvaraRadera


Det som göms i snö...

Hejsan, om någon fortfarande tittar in här!? Det var ett tag sedan. Livet kom emellan eller vad en nu säger. Lagar mat gör jag fortfarand...