25 maj 2012

Jordnötsquorn

Det här är en riktigt god rätt som går att variera i all oändlighet. Jag brukar t ex ersätta quornbitarna med kikärter, vilket jag tycker är gott. 

På bilden hade jag även blandat i en mogen banan, vars smak och sötma gjorde sig bra med jordnötterna.

Jordnötsquorn- 4 port
  • 400 g quornbitar
  • 1-2 äpple, tärnat
  • 1 gul lök, hackad
  • vitlöksklyftor, hackade
  • sambal oelek, efter tycke och smak
  • jordnötssmör, efter tycke och smak
  • saft från ½ lime
  • ev. flytande honung alt. lite agavesirap
  • 3/4 dl vatten
  • 2 dl (mjölkfri) créme fraiche
  • 1 tsk (glutenfritt) (lant)buljongpulver
  • olja
  • salt
Vispa ihop sambal oelek, jordnötssmör, pressad lime, honung, vatten, créme fraiche och lantbuljongpulver i en kastrull. Låt koka upp och koka i några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple, quornbitar, gul lök och vitlök i olja och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop i ca 5 min. Blanda i kokta nudlar i kastrullen och blanda om. 

Variation: Ersätt quornbitarna med tofu, kycklingfilé i bitar, bönor, tonfisk eller vad du själv föredrar.

Glutenfritt: Nudlarna kan uteslutas och ersättas med kokt ris, risnudlar eller quinoa som serveras vid sidan av.

2 kommentarer:

  1. Åhhhhhh. Det ser så jävla gott ut.

    SvaraRadera
  2. Marlene: Vad roligt att du tycker det :) Det är gott ;) Kram

    SvaraRadera