1 maj 2012

"Barnens frukostmums"

Oj, ännu en månad som tar fart och som så många gånger tidigare detta år tycker jag att tiden har rusat fram i ett rasande tempo. Idag skiner solen här och det hoppas jag att det gör hos er också!?

Härom dagen gjorde jag, som sagt, två sorters müsli. Den ena müslin blev en del i "Wake me up (before you go-go)" och den andra fick utgöra en del i "Barnens frukostmums".

"Barnens frukostmums" är en härlig smakkombo mellan vanilj, pepparkaka och banan. Trots sitt namn kan den säkert falla även några vuxna i smaken, jag tycker i alla fall att den är god. 

Nu önskar jag er en underbar första maj och fortsatt underbar vecka! Ta hand om er! Kram!

"Barnens frukostmums" - 2 port
  • (mjölkfri) lättsockrad vaniljyoghurt alt hemmagjord vaniljyoghurt (se recept nedan)
  • pepparkaksmüsli (se recept nedan)
  • 1 skivad banan 
Häll upp yoghurten i en djup tallrik. Strö över müsli och banan. Avnjut!

Pepparkaksmüsli- 1 burk
  • 6 dl (rent) havregryn
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • ½ dl kokossocker/råsocker
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 msk (en påse) pepparkakskrydda (se tips nedan)
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl russin
  • 2 msk hela linfrön
Tips! Pepparkakskrydda finns att köpa, annars är det 1 msk mald nejlika, 1 msk kanel och 1 msk mald ingefära. Förvara müslin torrt i burk med lock, hållbarhet 3–4 veckor.
  1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft).
  2. Blanda allt utom vatten, olja, russin och linfrö i en skål och rör om ordentligt.
  3. Blanda samman olja och vatten och häll det över grynblandningen.
  4. Häll blandningen på en långpanna och rosta mitt i ugnen i 25–30 min.
  5. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller att det blir ojämn färg.
  6. När müslin svalnat, blanda i russin och linfrön.
Recept ur "Jacobs hälsokök; Mat på en kvart med familjemetoden", Jacob Wismar, Fitnessförlaget

Vaniljyoghurt - 10 port
  • 2 liter mild yoghurt alt. mjölkfritt alternativ
  • ca 5 msk klar flytande honung alt. agavesirap.
  • 1 hel vaniljstång
Lägg honungen i en bunke med lite av yoghurten och blanda väl. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll i resten av yoghurten i bunken med den skårade vaniljstången och vaniljfröna och rör om. Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kylen. Låt vaniljyoghurten stå i kylen i ett dygn så att den hinner ta åt sig smak av vaniljstången och vaniljfröna.
Recept ur "Den perfekta frukosten" av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar