24 maj 2012

Citronfranska

På begäran kommer här ett gott, fluffigt formbröd med mild citronsmak som blev lite av en favorit här hemma. Det blir lite variation till vanlig, hederlig formfranska när man smaksätter med citron.

Gott till exempelvis soppa, frukost, mellanmål, rostade med marmelad eller som varma mackor/toasts. 

Det är roligt när ni som läser kommer med respons, frågor, önskemål etc. Det uppskattas, känns som att jag sitter och "pratar" för mig själv annars :p

2 limpor
  • 1 paket färsk jäst á 50 g
  • 5 dl fingervarmt (37 grader) vatten
  • 2 tsk honung/agavesirap
  • 2 tsk ljus sirap
  • 1 dl olivolja m. citronsmak alt. lite citron blandat med en god olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10 dl vetemjöl special
  • rosa salt el. flingsalt, att strö över
  • rivet citronskal från en ekologisk citron
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och smidig. Jäs degen under bakduk, i ca 40 min.

Smöra och bröa två brödformar. Dela degen i två bitar, knåda de lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Pensla limporna med lite vatten, strö över lite salt och citronskal och gör ett snitt på längden. Grädda i 25-30 min. och låt svalna på ett brödgaller.

8 kommentarer:

  1. Mums! Älskar citron så det här brödet verkar urgott!

    SvaraRadera
  2. Sv: sånt är ju helt sjukt! Man ska bedömas utifrån samma grunder, annars kan man ju lika gärna slopa betygssystemet!

    Brödet ska nog bakas i helgen då en födelsedag ska firas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. håller med. nu är det ju dessutom A-F som gäller och det stressar något alldeles fruktansvärt :(

      önskar dig en underbar helg och födelsedagsfirande! kram

      Radera
    2. Hoppas du också har en bra helg! Nu ska det bakas här :)

      Radera
  3. Många fina recept som jag vill prova, men det hinns inte med just nu.
    Är så trött idag och önskar bara vara hemma och baka och städa, men allt har sin tid...
    Skickar en stor kram till dig och din fina blogg.
    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. åh, tack söta för dina ord! har haft en tuff dag så dina ord gjorde verkligen min dag. tack <3

      skickar en varm kram, samt en önskan om en underbar helg, tillbaka till dig. kram

      Radera
  4. Hm, jag tror att min kommentar hamnade i ett spamfilter.
    Tack för receptet! Jag har inte testat det, däremot har jag gjort kesellaplättarna, och bloggat om det, flera ggr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag hittade ingen kommentar i spamfiltret :s
      var så lite så, hoppas att brödet smakar :)
      aha, kesellaplättarna är väldigt goda, roligt att du också tycker det!
      önskar dig en underbar helg! kram

      Radera