1 april 2012

Sojafärschili

Värmande och heta grytor börjar snart bli ett minne blott, för ett tag, och istället ersättas av grillat, svala, matiga sallader och annat gott som är mindre robust eller hur man ska uttrycka det.

Innan den tiden kommer tänkte jag klämma in ett recept som antingen kan komma väl till pass denna kommande vecka, som sägs bli kyligare, eller så får det vänta tills hösten kommer om sisådär ett halvår.

Den här chilin är rätt så matig med både rotfrukter, bönor och sojafärs. Den har en god smak av kummin, kanel, sambal oelek och spiskummin, vilka bidrar med en värmande känsla i kroppen och en god smakupplevelse.

Om vill du ha lite andra Chilis att välja på så kanske "Vegetarisk chili med rotfrukter", "Vegetarisk bönchili" eller "Chili sin Carne" kan vara något.

4 port
  • 300 g fryst sojafärs
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tärnade morötter
  • 2 tärnade palsternackor 
  • olja
  • 1 tärnad paprika
  • ½ tsk kanel 
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 tsk malen spiskummin
  • lite sambal oelek
  • 1 tetra sköljda, avrunna kidneybönor
  • ca 2 dl fryst majs 
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk lantbuljongpulver
  • salt & peppar
Fräs lök, vitlök, kanel, kummin och spiskummin i olja i en stor stekpanna ca 2 min. Tillsätt färsen och bryn ca 5 min. Blanda ner sambal oelek, morot, palsternacka, paprika, tomatkross, bönor, majs och vatten + buljongpulver. Låt allt småkoka under lock ca 20 min. Smaka av med med salt och peppar.Servera med t ex kokt bulgur och svalkande yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar