2012-03-28

Matgryner

Några tips på gryner som kan användas som variation till potatis, ris eller pastan. Under "Grötgryner" [länk] återfinns även några av nedan nämnda grynsorter.

Krossat bovete- Glutenfritt. Krossat bovete är tilllverkat av hel, skalad bovete. Passar bra till vegetariska biffar, gröt och bröd. Se "helt bovete".
Helt bovete- Glutenfritt. Är en ört fri från gluten. Bovete är lättsmält och rik på B-vitaminer, framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller även ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn samt antioxidanten rutin som tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck.

Bovete är gott till gröt, vegetariska biffar och patéer. Det kan också ätas kokt, så som ris.
Hirs- Ett glutenfritt sädesslag som innehåller fyra gånger så mycket järn som råris, samt att det även är rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Är rikt på B-vitaminer, särskilt B6-vitamin, folat och niacin. 

Hirs används på samma sätt som ris, men är också gott att använda till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Quinoa- Glutenfritt. Quinoa innehåller höga nivåer av järn, kalium, riboflavin, B6, niacin och tiamin, samt är en bra källa till magnesium, zink, koppar och mangan, dessutom innehåller det mer kalcium än vad mjölk gör. Finns i färgerna svart, vit och röd. Färgad quinoa har en tydligare nötsmak och är fastare i konsistensen.

Framför allt används quinoans frön som ett spannmål, eller istället för ris, pasta eller potatis. Tillagningstiden är ca 15 min.
Amaranth- Glutenfritt. Ett frö fritt från gluten, som kan användas på samma sätt som quinoa. Mer om amaranth finns att läsa HÄR.
Polenta- Glutenfritt. Polenta är som små gryn, framställda av majskornets kärna, påminner om mannagryn. Jättegott till majssnittar, i soppor, till gröt, pannkakor eller pudding.
Korngryn- Korn är ett av det mest odlade sädesslagen i Sverige. Korngryn är skalade och klippta gryn av korn. Korngryn är en bra proteinkälla och innehåller många näringsämnen, bl.a. vitaminerna B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och niacin, samt mineralerna järn och zink. Korngryn är ett av de billigaste grynen man kan köpa i affären. 

Många känner nog till korngryn som en ingrediens i pölsa och isterband, men korngryn kan även användas i matlagning, då som ett alternativ till ris, pasta eller potatis. Det passar bra att använda det i lite matigare sallader, soppor och grytor. Har en tillagningstid på ca 30 min.

Kamutvete- Kamut kallas för urvete och kommer ursprungligen från Egypten. Kamut är större och innehåller mer protein, vitaminer och mineraler än vanligt vete. Kamut är ett gammalt egyptiskt ord för vete - "Soul of the Earth". 

Gott i sallader, som alternativ till pasta, ris eller potatis samt i vegetariska biffar. Tillagningstiden är ca 10 min. 

Matvete- Matvete är vete där en liten del av det yttre skalet har tagit borts medan den nyttiga grodden finns kvar. Matvete är en bra källa till flera mineraler som järn, zink, fosfor, kalcium, magnesium och kalium. Av vitaminerna är det framför allt B-vitaminer som det finns rikligt av. 

Matvete passar utmärkt till köttfärs eller i kall sallader. Har en tillagningstid på ca 15 min.

Couscous- Couscous är små förkokta gryn, som tillverkas av durumvetets kärna. Couscous passar bra till kötträtter och vegetariskt och är också jättegott i sallader. Kan även användas som alternativ till pasta, ris eller potatis. Är snabba att tillaga då det endast tar ca 5 min. 

Helt dinkel- Helt dinkel är en sorts vete som är rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Kokt helt dinkel är gott i sallader eller som alternativ till ris, potatis eller pasta.

Helt dinkel ska sköljas och blötläggas innan tillagning, därefter ska de kokas 60-90 min.

Bulgur- Liksom couscous består bulgur av durumvete. Det liknar couscous men är grövre och har en högre halt av protein, mineraler, vitaminer och fibrer, detta tack vare att alla delar av vetekornet tas med. Har en tillagningstid på ca 10 min.

Canihua- Glutenfritt. Canihua är en ört som kommer från Peru. De innehåller mycket protein, kring 15–19 procent, de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9 samt är rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn. 

Är goda att ha i sallader eller som tillbehör istället för t ex ris eller pasta. Tillagningstiden är ca 20 min.

Källor: Nyfikenvital.org, Saltå Kvarn, Frebaco, Aftonbladet och recept.se.
Bildkällor: Klicka på "bildkälla" under respektive bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)