22 mars 2012

Linfröbullar

Det här är perfekta bullar att baka om du har mycket linfrön hemma, för det går åt en del. De är goda med de flesta pålägg och passar till det mesta såsom mellanmål, soppa, frukost, utflykt osv. Har en god smak av kummin, men den kan ersättas med anis eller fänkål istället om du gillar det bättre. 

Bullarna går att göra glutenfria.

ca 30 st
  • 1 paket jäst á 50 g
  • 5 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk salt
  • 2 dl hela linfrön
  • 12-13 dl vetemjöl
Glutenfritt alternativ: Ersätt vetemjölet med samma mängd glutenfri mjölmix + 1 msk husk

1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37 grader). Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, oljan, kummin, salt, linfrö och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand/i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. (Glutenfri deg ska vara något lösare än degen gjord på vetemjöl). Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 30 bitar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 20 min.
4. Pensla bullarna med vatten. Grädda mitt i ugnen i 250 grader (225 grader varmluft), ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Bullarna är goda med olika slags pålägg till frukost, lunch, mellis eller middag. Går bra att frysa.
Recept från ett receptblad från ICA

2 kommentarer:

  1. Perfekt! Jag som funderat vad jag ska baka för bröd senare idag eller imorgon :) Tror jag ska göra degen ikväll och låta den kalljäsa över natten (tycker det är så smidigt, gott blir det också!) och kanske byta ut en del av mjölet mot dinkel och slänga i lite kruskakli!

    Ha en fin torsdag! Kramar

    SvaraRadera
  2. hehe, tack för din åsikt. hade jag varit gjord av pengar hade jag köpt alla tre och i beige också ;) vi får se om jag kan välja nån eller om jag får shoppingångest o inte vågar köpa nån! :O

    Ha det fint, kram!

    SvaraRadera