30 mars 2012

Kryddig kikärtsgryta

Spenat i mat är alltid gott tycker jag. Om du liksom jag gillar spenat i mat kanske även "Färgstark böngryta med spenat", "Sensommargryta med curry", "Ricottalasagne" och "Dal Pak" kan falla dig i smaken.

Det här är en god vegetarisk gryta, baserad på nordiska livsmedel, däribland spenat. Den har en god smak av curry och spiskummin. 

Kryddorna ger en lite het karaktär på rätten och tomaterna i kombination med grädden och en nypa socker bidrar med en mustig karaktär. En god indiskinspirerad rätt värd att testa om ni tycker om indiskt.

Helt klart en gryta som ska göras om här hemma. Det är dessutom en gryta som går att frysa in så gör storkok om du har plats i frysen, så har du för kommande luncher/middagar.

4 port
  • 2 gula lökar, hackade
  • rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk curry
  • 1 tetra krossade tomater á 500 g
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tetra kikärter, sköljda och avrunna
  • några puckar tinad, fryst bladspenat
  • en nypa socker
Fräs lök, vitlök, spiskummin och curry i oljan i några minuter. Blanda i tomatkrosset och låt puttra i ca 5 min. Rör i grädden, kikärterna och spenaten. Koka upp och smaka av. Tillsätt en nypa socker för mustigare smak. Servera grytan med t ex korngryn, matvete eller dinkelkorn.
Glutenfritt (Välj t ex att ha hirs, helt bovete el. ris till). Mjölkfritt. Sojafritt. Vegan.
Receptinspiration från kokboken "Hälsosam nordisk kost" från Lantmännen.

3 kommentarer:

  1. Mmm vad gott!! Påminner lite om en chilli/curry gryta jag åt på en indisk restaurang igår :)

    Hoppas du mår bra Molly!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Det blev skitgott!!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad roligt :) tack för din respons :)
      önskar dig en fin vecka.

      Radera