7 mars 2012

Bananbröd

Idag är det en otroligt fin och solig marsdag här, hoppas att det är det hos er också!? Dagen startade med frukost i sedvanlig ordning för att sedan följas av en intressant diskussion och seminarium om lunginflammation, fibros, emfysem, astma och TBC

Min syster fick svår lunginflammation i höstas så föreläsningen blev riktigt intressant eftersom jag fick bättre förståelse för sjukdomsmekanismen idag.

Jag tänkte att jag skulle ta och tipsa er om ett gott bröd som går snabbt att baka (=kräver ingen jäsning). Det är ett bananbröd som är luftigt, saftigt och med en krispig känsla från frön och sötma från banan och honung. Väl värt att testa om du gillar banan. Ett riktigt gott pålägg på det här är jordnötssmör och banan eller messmör.

Ha nu en underbar fortsättning på dagen! Kram på er!
1 bananbröd
  • 2 mogna bananer
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl kvarg alt. vegetabilisk yoghurt.
  • ½ dl honung alt. agavesirap
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Skala och mosa bananerna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, honung och banan. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, ca 1 ½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.
Inspiration från Arla.

3 kommentarer:

  1. Åh, det här lät spännande! Jag har ju kommit in på brödbanan (oj, en sån ordvits!) igen och det här kanske kan vara något att testa!

    Svar; Det tycker jag :) Vi ska göra det på lördag igen!

    Söker mest café eftersom jag jobbat mycket inom det, och butik eftersom det är roligt! Var för sen med att söka till Liseberg tyvärr :)

    Utbildningen jag ska söka till nu är butikskommunikation och finns här på Handelsakademin i Gbg. Är även sugen på inredningskonsult (och sen inredningsarkitekt) som är på distans och dessvärre kostar massa pengar vi inte har just nu.. Vad funderar du på att söka?

    Ta hand om dig du med! Kramar

    SvaraRadera
  2. Vet inte vad jag gjorde för fel, men det blev degigt och tungt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad synd att ditt bröd inte blev bra :( Jag kan tyvärr inte säga varför det blev så :(

      Använde du kesella/kvarg? Om, tog du en med lite fett i? Om inte, testa med t.ex. Lidls, Arlas 1% eller ICA basics, de har en bra konsistens.
      Använde du väldigt stora bananer? Kanske blev det för mycket vätska och för liten mängd mjöl/gryn.
      Det är några saker som jag kom att tänka på när du skrev att brödet inte blev bra. En annan sak som jag har lärt mig med åren är att den här typen av bröd mår bra av att ligga inlindad i en ren bakhandduk i ca 12 timmar innan man skär i det, då hinner det sätta till sig.

      Önskar dig en fin helg // M.

      Radera