21 januari 2012

Snabba bovetebullar

Idag är det "National Hugging Day"och det måste bara firas tycker jag. Att krama om någon är ju inte så svårt och kräver ju inte så mycket prestation...

Dagen bjuder för tillfället på en rejäl skopa snö, Nyhetsmorgon och en härlig doft av nybakat bröd. Det nybakade brödet bjöds det på till frukost och det var väldigt gott med en härlig, mustig smak kombinerat med en krispig konsistens. 

Inspiration till brödet fick jag ur en Laga Lätt som jag läste på biblioteket. Det är otroligt bra med bibliotek tycker jag. Det blir ju billigare att läsa tidningar (och böcker) där än att köpa hem dem. Jag brukar oftast läsa en tidning en gång, sedan ligger den och tar upp en massa plats.

Med frukost i magen känner jag mig redo att möta dagen och det hoppas jag att ni också är. Min plan är att läsa på inför kommande seminarium, baka semmelbullar och skotta snö. Vad är din plan? Ta nu hand om er och kram till er!
För 6 bullar: Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Lägg 1 dl helt bovete i en sil, koka upp vatten i en vattenkokare och slå det kokheta vattnet över bovetet. Lägg bovetet i en kastrull och slå på rikligt med vatten och koka upp. Låt bovetet koka i ca 5 min. Häll av vattnet och skölj bovetet under kallt vatten. Låt rinna av väl.

Blanda ihop ½ dl grovhackade hasselnötter, ½ dl torkade äppelbitar, ½ dl pumpafrön, 2 dl vetemjöl, 1 dl fint rågmjöl, ½ tsk hela fänkålsfrön, ½ tsk hel kummin, ½ tsk salt och 2 tsk bikarbonat i en stor bunke.


Blanda i 2 dl (mjölkfri) filmjölk/yoghurt, 2½ msk brödsirap och det hela bovetet i mjölblandningen. Rör om väl så att det blir en kladdig smet.

Klicka ut smeten till sex (6) bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in brödet i mitten av ugnen och grädda i ca 15 min.

4 kommentarer:

  1. Tål inte vete eller mjölk. Vad kan jag byta ut vetemjölet till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag skulle ta havremjöl och t ex sojayoghurt :)

      Radera
  2. Hej! Skulle jättegärna prova en helt glutenfri variant av detta bröd. Skulle du rekommendera bovetemjöl eller någon annan form av mjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej marica!
      bovetemjöl kan fungera, men min favorit är rent havremjöl (finns ett från provena som ska gå att få tag på i din mataffär).

      I och med att glutenfritt bröd gärna vill smula (pga. frånvaron av gluten) så kan majs- eller sojamjöl vara värt att använda lite av (ca hälften) då dessa har en viss bindande effekt.
      lycka till och hör gärna av dig om du undrar något mer eller om du komponerar ihop ett lyckat glutenfritt alternativ på dessa frallor :)
      // Molly

      Radera