1 januari 2012

"Kycklinggryta" m. dadlar

Fick du dadlar över sedan i julas?! Om så är fallet, kanske den här grytan kan vara något att använda dem i!?! Grytan har en mustig smak tack vare kombinationen balsamvinäger och soja. Inspiration fick jag från en gammal receptbroschyr från Arla.

I originalreceptet använder dem kycklingfiléer, men jag ersatte dem med en påse tzay som jag fann i frysen. 

Tzay kan du köpa i frysdisken, bland de vegetariska produkterna, i välsorterade butiker. Vissa affärer säljer även tzay i lösvikt. 

Tzay kostar ganska mycket (ca 85 kr för en förpackning), men det är värt det för det är gott (lite spicy tackvare smaksättningen med ingefära och chil) och man behöver ju inte köpa tzay varje gång utan mer äta det då lite variation i matlagningen önskas.

4 port
  • 1 förpackning tzay á 500 g, tinade
  • 1 gul lök, hackad
  • 6-8 dadlar, urkärnade och strimlade
  • smör el. mjölkfritt alternativ
  • 2½ dl matlagningsgrädde el. mjölkfritt alternativ
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk lantbuljongpulver
  • 1½ msk balsamvinäger
Dela och kärna ur dadlarna. Bryn "kycklingbitar" och lök i smör i en stekpanna. Häll på grädde, soja, buljongtärning och balsamvinäger och blanda om. Låt koka under lock ca 5 min. Lägg i dadlarna och koka ytterligare 1 min. Servera med t.ex ris.

Tips! Tzay kan ersättas med 1 påse "bitar á la kyckling" (Hälsans kök) /quornbitar/tärnad tofu/ el. 500 g kycklinglårfilé i bitar.

3 kommentarer:

  1. Tänk, jag har FORTFARANDE inte hittat Tzay i någon butik, jag är sååå sugen på att prova det! Och gärna i det här receptet, det låter verkligen gott <3 Hoppas nyår var toppen och att det nya året blir fantastiskt bra :)

    SvaraRadera
  2. alexandra: vad synd :( det verkar som att många affärer tvekar att köpa in just tzay för av 5 butiker i min stad så är det bara en som har dem frysta. kanske är de rädda att de ska tvingas slänga :s

    nyår och det nya året har startat bra :) hoppas att detsamma gäller för dig :) ha en finfin vecka! kram

    SvaraRadera
  3. Vad spännande med dadlar i maten. Ska spara detta recept.

    SvaraRadera