6 januari 2012

Kesellabröd

Det här brödet har jag bakat några gånger nu. Det är så enkelt att baka eftersom det är svårare att "ta död på" jästen, i och med att brödet ska kalljäsa. En annan anledning är att det kräver få ingredienser.

Personligen tycker jag att det är perfekt att baka då jag vaknar till mot morgonen och inte kan somna om. Då går jag upp, äter något och blandar ihop degen till detta bröd. Går och lägger mig igen och sover tills brödet har jäst klart, då är det bara att klicka ut brödet på plåten, in i ugnen och snart har du nybakat bröd till din frukost! 

Ett annat alternativ är att du blandar ihop degen redan på kvällen, ställer bunken i kylskåpet och så bakar du brödet efter ca 8 timmar, då slipper du gå upp ur sängen för att göra degen.

Den här gången hade jag i kikärtsmjöl och vetemjöl vilket gav lite mer smak åt brödet. Det är även gott att ha i apelsinskal eller brödkryddor i degen. Ha nu en underbar trettondag och helg i stort. Kram!
14 bröd
  • 12 g jäst (ca 1/4 paket)
  • 250 g kesella
  • 2½ dl vatten, kallt 
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung el. ljus sirap
  • 6 dl vetemjöl + till utbakning
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla ingredienser till en kladdig deg, 5 min i maskin eller 10 min för hand. Jäs under bakduk 2 timmar.

Mjöla fingrarna, dela degen i 14 bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Degen ska inte knådas igen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Recept från Coop.
Vetemjölet kan ersättas med lite av ett annat mjöl, t ex 4 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl.

4 kommentarer:

  1. kikärtsmjöl vad spännande, var har du hittat det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag köper det på hälsokosten :)

      Radera
  2. Vad är det för grader på ugnen när man ska grädda dem? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj, du är den första som har uppmärksammat detta. Tack! :)
      Du ska ha 225 grader i en vanlig ugn och cirka 200 i en varmluftsugn :)
      Önskar dig en fin fortsättning på dagen! :) Kram

      Radera