2012-01-27

Ekologisk jäst vs "Vanlig" jäst

För ett tag sedan såg jag färsk ekologisk jäst i mejerihyllan i butiken (Coop) och började undra om det är någon skillnad mellan ekologisk och vanlig... Bortsett från priset (ca 8 kr resp. 2 kr)...

Läser man på Kronjästs hemsida så finner man att de olika sorterna har samma optimala jäskraft etc, men att den ekologisk jästen är något mörkare i färgen och lite mjukare i konsistensen (samt har kravmärkning)

Nyfiken som jag är så köpte jag hem ett paket av varje för att utvärdera. På utsidan är de rätt lika, bortsett från kravmärkning och grön färg på den ekologiska.

När jag jag öppnade förpackningen till den ekologiska jästen så hade den som mörka fläckar här och var till skillnad från den vanliga som var helt grå och någon speciell skillnad i konsistensen kände jag då inte.

I smak kan det vara så att brödet blev godare med den ekologiska, men det är egentligen svårt att säga, allt beror ju liksom på övriga ingredienser i brödet...

Jag brukar föredra ekologiskt om sådant alternativ finns, men i det här fallet tycker jag att prisskillnaden är lite väl stor (4 ggr mer), så jag får se om jag köper den igen. 

Jag tror även att risken är stor att min affär slutar ta in den pga. bristande intresse från kunderna.

Är ekologisk jäst något som du skulle köpa/köper?!

Om KronJäst Ekologisk
"En färsk jäst som är producerad på ekologiska råvaror och är KRAV-märkt samt certifierad av KRAV, Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Jästen är något mörkare i färgen och lite mjukare i konsistensen.
Jästen har optimal jäskraft i degar för matbröd. Jästcellerna arbetar produktivt tillsammans med näringen i mjölet (sockret från stärkelsen), men mindre effektivt i degar med tillsatt socker, dvs mer än 3 msk socker/sirap per 1 paket färsk jäst . Vill man baka en söt deg på KronJäst Ekologisk är rekommendationen att öka den totala jästiden med minst 30 min. 
Färsk KronJäst Ekologisk rörs ut i fingervarm degvätska (ca 38°C) eller kallt vatten (ca 10°C) för kalljästa bröd. Därefter tillsätts övriga bakingredienser".
Text från Krontjästs hemsida.

6 kommentarer:

 1. Synd att den är så pass mycket dyrare. Då får man baka surdegar istället så är det inte en sån åtgång på jäst :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog så. Får ha surdeg som ett projekt detta år. Har du något bra recept månne? :D

   Ha en bra dag! Kram

   Radera
 2. Den jästen har jag inte sett hos mig ännu, lite väl dyr må jag säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen, fast Emmas tips (nedan) var bra, så kanske är det värt 8 kr :)

   Ha en bra dag Milla! Kram

   Radera
 3. Vi köper den och när mamma ska baka bröd så behöver hon inte alls ta i lika mkt. DEt räcker med typ 10 gram istället för 25 gram! Så det blir ju inte så dyrt eftersom man tar mindre! Men oftast gör vi på surdeg och inte jäst : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad smart, det tänkte jag inte på! Vilken tur att du skrev det. Tack!

   Du får ha en bra dag! Kram

   Radera

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)