2011-11-24

Huskurer i förkylningstider

Lite huskurer som kan tas till då man är förkyld. Jag fyller på allt eftersom och ni som sitter på någon bra huskur får gärna dela med er.

(Vid hosta)- Blåbärste:
  • 2 msk hackade blåbärsblad
  • 2½ dl kokande vatten
  • honung, efter smak
Lägg bladen i en kopp vatten. Låt dra i 5 min. och sila sedan. Söta med önskad mängd honung. Drick en kopp var fjärde timme.

(Vid hosta)- Honungste:
Blanda 1-2 teskedar honung i ett glas/en kopp med hett vatten eller te.

(Vid förkylning & luftrörsbesvär)- Chilipuré:
Lägg 3 små torkade thai chilifrukter, 2 halverade vitlöksklyftor, 1 hackad liten lök, 2 msk socker, ½ dl citronsaft, ½ dl vatten och ½ tsk salt i en mixer och kör tills allt är finhackat. Häll över blandningen i en liten kastrull och låt puttra försiktigt i 10 min. Rör om då och då. 


(Vid hosta)- Lakritsinfusion
Lägg 25 g lakritsrot, 1 rågad tsk linfrö, 110 g russin och 2 liter vatten i en kastrull och koka upp. Låt puttra tills ungefär hälften av vattnet återstår. Tillsätt 110 g farinsocker och 1 msk vitvinsvinäger och rör sedan noga. Drick 2½ dl före sänggående.

(Vid förkylning & feber)- Kanelte
Lägg 1 rågad tesked mald kanel i en kopp och häll på kokande vatten. Låt dra i 5 min. och filtrera sedan genom en sil. Söta med honung efter smak. Drick 1- koppar inom 2 timmar.

(Vid hosta)- Honungspäron med anis.
Lägg ½ tsk anisfrön, 1 urkärnat och skivat päron, 1 torkat fikon, 1 dadel och 1 tsk honung i en liten kastrull. Lägg på ett lock och sjud sakta i 45 min. eller tills frukten är mjuk. Ta bort från värmen och ät genast.

Hostmedel:
Blanda lika delar citronsaft och olivolja. Skaka samman allt väl. Ta små klunkar under dagens lopp.

(Slemlösande & hostdämpande)- Hostmedel:
Rör ut 1 msk gammelost i varm mjölk.

Tips från en läsare (Lina)
  • ½-1 tsk Ingefära, inlagd och hackad (eller riven färsk går också bra) 
  • 1-2 tsk honung
  • pressad citron efter smak
Blanda i tevatten, låt dra en stund om du använder färsk ingefära.

Halsont!? Kanske hjälper någon av dessa:
  • Ett par salviablad (färska eller torkade) kokas en halv timme med en halv liter vatten. Salviabladen silas bort och man blandar i en matsked honung och lika mycket ättika. Med denna vätska gurglar man sig flera gånger om dagen.
  • Kokat vatten med citronsaft och honung.
  • Gurgla med saltvatten. Koka vatten och så mycket salt att tungan domnar.
  • Koka upp skivad färsk ingefära med vatten i en kastrull och låt det sedan stå och dra i ca 30 min. Sila därefter bort ingefäran och drick vattnet.
  • Pressa i en vitlöksklyfta eller fler (så många du klarar) i varmt vatten och drick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna en kommentar :)
Inläggen granskas innan de publiceras.
(Spam och reklam publiceras inte)